субота, 9. јануар 2016.

Srećni praznici!
Srećna vam Nova godina i Božić!
Vreme brzo prolazi,a ja nikako da se oporavim od silnih praznika. Kod nas je običaj da se puno sprema a i obilato jede,tako da sve svoje dragoceno vreme provedoh u kuhinji.
Božić je moj najdraži praznik,volim osećaj starine,volim tradiciju,suvo lišće,suvo voće,suve grane i naravno starinske kolače.

Volim stare običaje,sto sela,sto običaja.Domaćica ustaje rano,ali stvarno rano, peče česnicu u koju stavlja novčić,a onaj ko je ga nađe je baš batlija; čeka se položajnik,draga osoba koja donosi,sreću,zdravlje,radost i blagostanje u dom u koji dolazi. Badnjak ne ložimo :) Zajedno lomimo česnicu,omiljeni momenat mog najmlađeg sina i kao u svakoj priči lično on nalazi novčić,što znači da će nam izvući poslednji dinar ;)Jedemo bobice drena,protrljamo dečje obraze rumenom jabukom i na kraju mrsimo mladom krckavom pečenicom :)
Na sto se iznosi hrana,hrana,hrana... i tako mi tri dana slavimo Božić.
Običaj je i da se započne neki posao na Božić,ja sam celoj svečarskoj atmosferi počela da bojim moje nove poklon sličice,puno započela ,a ništa završila,biće vremena,ima dana.
Ova slika je parče mog Božića,šta da vam kažem -ČUVAJTE TRADICIJU!

Нема коментара:

Постави коментар